Mazelen: Een onschuldige kinderziekte?

Het Mazelen Virus behoort tot de familie van Paramyxoviridae. Het Mazelen Virus komt alleen bij de mens voor en er zijn dus geen diersoorten bekend die besmet kunnen raken met het virus. Het Mazelen Virus veroorzaakt een infectie van de luchtwegen. Symptomen zijn onder meer koorts (tot 40°), hoesten, loopneus, rode ogen en een algemene uitslag. Complicaties komen in 30% van de gevallen voor en kunnen problemen veroorzaken als diarree, blindheid, hersenontsteking en longontsteking.

Het virus is zeer besmettelijk en wordt verspreid door hoesten en niezen via persoonlijk contact of direct contact met afscheiding.
Ooit is het Mazelen Virus gemuteerd vanuit het Rundpestvirus, dat vee kan besmetten. Beide virusen zijn vermoedelijk rond de 11de eeuw nChr hun eigen weg gegaan. Na een wereldwijde campagne werd in 2001 het laatste besmettingsgeval van runderpest vastgesteld[1]. Diezelfde weg kunnen we theoretisch met mazelen bewandelen als iedereen meedoet met het vaccineren van zijn kinderen.

Het Mazelen Virus houdt van muteren en de wetenschap erkent een totaal van 23 subtypes in 8 clades (A tot H), maar ondanks de grote verscheidenheid aan subtypes is er slechts één genotype. Dat betekent dat er maar behoefte is aan een enkel vaccin.

Tussen 2010 en 2016 daalde het aantal gevallen van mazelen, maar daarna steeg daarna weer, omdat veel lichtgelovige dames (het zijn inderdaad voornamelijk dames) de laatste jaren besloten hun kind niet te laten vaccineren en dat heeft gevolgen. In 2019 telde men wereldwijd 869 ,770 gevallen van mazelen, het hoogste aantal sinds 1996. Tegelijkertijd waren er naar schatting 207, 500 onnodige doden te betreuren, een toename van 50% ten opzichte van 2016[2]. Voornamelijk kinderen jonger dan vijf jaar.

En nee, het MMR-vaccin, waarin mazelen is opgenomen, veroorzaakt geen autisme. Dat er nog steeds onnozele mensen zijn die dergelijk onzin geloven verbaast me zeer. De wetenschap heeft die leugen allang ontkracht[3].

Als je van je kind houdt, vaccineer je het.

[1] Normile: Rinderpest. Driven to extinction in Science - 2008
[2] WHO: Worldwide measles deaths climb 50% from 2016 to 2019 claiming over 207 500 lives in 2019. Publicatiedatum 12 november 2020. Zie hier.
[3] Taylor et al: Vaccines are not associated with autism: an evidence-based meta-analysis of case-control and cohort studies in Vaccine - 2014 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten