Bof: Een onschuldige kinderziekte?

Bof, die zogenaamde 'onschuldige' kinderziekte, is natuurlijk eenvoudig te bestrijden door je kind te laten vaccineren door de BMR-prik.

Teveel onnozele ouders denken tegenwoordig dat de waarheid en werkelijkheid te vinden is door even een YouTube-video te bekijken. Ze 'weten' het beter te weten dan wetenschappers die hun hele leven aan een onderwerp als virologie, epidemiolie of statistiek hebben besteed. Door die desinformatie besluiten die ouders dat het veel beter is om je kind 'natuurlijke immuniteit' te laten opdoen. Door je kwetsbare kind die 'onschuldige' kinderziekte maar te laten ondergaan kunnen er grote problemen ontstaan.

Een aantal infectieziekten zijn ingedamd door de zogenaamde groepsimmuniteit. Hoe meer mensen in een groep ingeënt zijn, hoe beter ook de groep als geheel beschermd is tegen een ziekte. Daarom maakte het ook niet zoveel uit dat een paar gereformeerden meenden dat hun kinderen niet ingeënt hoefden te worden omdat hun geloof dat niet zou toestaan.

Sommige ouders geloven dus dat je je kind niet die vaccinaties op het consultatiebureau hoeft te laten ondergaan.
Het virus dat bof veroorzaakt behoort tot de Paramyxoviridae en daarmee is bof dus een broertje van mazelen. En net zoals bij mazelen het geval is, is de mens de enige diersoort die besmet kan raken door het virus.

Het Bof Virus wordt verspreid door slijm en hoestdruppeltjes. Ook kan het virus via eten en drinken aan een andere persoon worden doorgegeven. De symptomen beginnen vaak met koorts. Daarna kunnen één of beide wangen opzwellen (omdat de speekselklieren ontstoken raken). De potentieel pijnlijke zwelling zit voor en onder het oor, wat doofheid kan veroorzaken. Ook de speekselklieren onder de tong en in de keel kunnen ontstoken raken. Eén op de drie kinderen die besmet raakt, krijgt helemaal geen ziekteverschijnselen. Bof gaat dan ongemerkt voorbij.

Maar zo onschuldig is een besmetting met het bof virus helemaal niet. In tot 40% van de gevallen ontstaat een ontsteking van de teelballen (bij mannen die besmet raken als ze de puberteit hebben doorstaan) wat soms onvruchtbaarheid tot gevolg heeft[1]. Bij 10% van de gevallen zal hersenvliesontsteking optreden.

Met andere woorden: alleen als je aan godsdienstwaanzin leidt, gelooft dat een filmpje op YouTube altijd waar is of gewoon niet goed hebt opgelet op school zul je je kind misschien willen blootstellen aan de mogelijke gevolgen van het bof virus. Als slim bent laat je je kind gewoon vaccineren.

[1] Davis et al: The increasing incidence of mumps orchitis: a comprehensive review in BJU international - 2010

Geen opmerkingen:

Een reactie posten